Parranhoidon opas

Pitkäkin parta voi olla siisti, mutta siisti parta ei tule vahingossa. Jos olet aikeissa kasvattaa parran, tai olet sellaisen jo kasvattanut, tulee sen hoitoon panostaa. Epäsiisti parta antaa helposti epäsiistin kuvan olemuksestasi, vaikka kaikki muu, hiuksia ja kenkiä myöten, olisi tip top.

Käymme tässä oppaassa läpi kaiken mitä sinun tarvitsee tietää parranhoitoon liittyen, ja tämän luettuasi osaat varmistaa, että kasvattamasi parta on paras mahdollinen.

Mitä tarvitset?

Pakolliset

Partashampoo
Parranhoitoaine
Partaöljy tai hoitava partabalsami
Partaharja

Valinnaiset
Partavaha tai partabalsami muotoiluun
Viiksivaha
Partakampa
Partasakset

 

Parran peseminen

Partasi vaatii säännöllistä puhdistusta, aivan kuten mikä tahansa muukin kehosi alue. Sijaintinsa vuoksi parta on erityisen altis ruuanjämille, joten pesemätön parta alkaa haista nopeasti.


Pelkkä vesi ei pidemmän päälle puhdista partaa tarpeeksi hyvin. Tarvitset pesuainetta, mutta mikä tahansa saippua tai edes shampoo ei käy. Partakarvat ovat erilaisia kuin hiukset, ja kasvojen iho on herkempää kuin päänahka.

Käytä siis ainoastaan erityisesti parralle tarkoitettua shampoota. Partashampoo puhdistaa partasi ilman, että se vie tärkeitä kosteuttavia öljyjä pois siitä. Se ei myöskään kuivata parran alla olevaa ihoa.

Partashampoon käyttöväli on yksilöllinen, mutta shampoopesu joka toinen päivä on hyvä lähtökohta useimmille. Mikäli teet likaista ulkotyötä tai hikoilet salilla joka päivä, saatat tarvita shampoota useammin. Toisille pari kertaa viikossakin on riittävästi.

Parranhoitoainetta tulisi käyttää aina partashampoon jälkeen. Parranhoitoaine sulkee partakarvan mikroskooppisen pienet suomut sen jälkeen, kun partashampoo on ne avannut, ja tekee parrastasi pehmeämmän pitäen sen samalla vahvempana.

Voit käyttää parranhoitoainetta useamminkin, vaikket olisi pessyt partaasi shampoolla.

 


Hoito partaöljyllä tai partabalsamilla

Partaöljy tai hoitava partabalsami, kuten Beardbrandin Utility Balm, on tärkein yksittäinen tuote parranhoidossa. Ilman tällaista partasi ei yksinkertaisesti pysy terveenä ja vahvana pitkällä tähtäimellä. Myös kasvatusvaiheen kutinan saa näillä kuriin.

Partaöljyllä ja -balsamilla on useita hyötyjä. Ne kosteuttavat partaa ja ihoa, pitävät partakarvat vahvoina, ennaltaehkäisevät kaksihaaraisia, antavat tervettä kiiltoa ja auttavat partaa laskeutumaan luonnollisen siististi. Sen lisäksi ne tuoksuvat yleensä miellyttävän miehekkäiltä.

Käyttöä suositellaan päivittäin, mielellään suihkun jälkeen pyyhekuivattuun partaan. Jos sinulla on tiheä parta, ole erityisen tarkkana, että tavaraa menee parran alle ihoon asti. Partaöljyä tai -balsamia kannattaa alkaa käyttää jo lyhyenkiin partaan.

 

Parran harjaus

Hoitavan tuotteen levitys onnistuu parhaiten partaharjalla. Samalla partaharja kuorii ihoa parran alla, jolloin partaöljy pääsee imeytymään paremmin.

Yksi partaharjan suurin hyöty on karvatupen stimulointi, jolloin pintaverenkiertosi paranee. Tämä auttaa parrankasvussa.


Parran ja viiksien muotoilu

Päätät itse tarvitseeko partasi muotoilua. Lyhyttä partaa ei ehkä edes voi muotoilla. Saatat myös olla siunattu täydellisillä partageeneillä, jolloin kaikki karvat kasvavat juuri sinne suuntaan kuin niiden kuuluukin.

Mikäli kuitenkin kuulut meidän tavallisten kuolevaisten joukkoon ja haluat kasvattaa pidempää partaa, alkaa se ennen pitkää rehottamaan paikoittain. Siihen on onneksi olemassa muotoilevat partavahat ja partabalsamit.

Laadukkaat parran muotoilutuotteet jättävät aina luonnollisen lopputuloksen. Lisäämällä käytettävää tuotteen määrää, saat säädeltyä pitoa.

Partakampa on loistava kaveri partavahalle ja sillä saat viimeisteltyä tyylisi. Kiharan parran takut pysyvät myös pois partakammalla.

Viiksille on erikseen viiksivahat, joiden pito on kovempi kuin partavahoissa. Viiksillekin on olemassa omat, pienemmät kampansa.Parran trimmaus

Parta kasvaa monilla epätasaisesti, eikä paraskaan partavaha pelasta tilannetta loputtomiin. Joskus partaa on leikattava, jotta sen siisti muoto säilyy.

Jos et halua joka kerta käydä parturissa trimmauttamassa partaasi, voit opetella tekemään sen itse kotona. Tämä voi aluksi olla hieman haastavaa, mutta taidon oppii nopeasti.

Mikäli haluat pitää tietynmittaista, lyhyttä partaa, on sähkökoneella trimmaaminen helppo ja nopea tapa ylläpitää siistiä partaa. Sähkökonetta ei kuitenkaan kannata käyttää siistimiseen, jos partaa on tarkoitus kasvattaa. Se rikkoo partakarvan pään ja aiheuttaa helposti kaksihaaraisia.

Kasvatettavan parran siistimiseen käytetään partasaksia. Sakset leikkaavat partakarvan puhtaasti, eikä riko sitä. Kunnon partasakset eroavat keittiösaksista muotoilultaan ja ennen kaikkea terävyydeltään. Parran leikkaamiseen vaaditaan äärimmäistä terävyyttä, jotta partakarva katkeaa välittömästi, eikä pääse liukumaan saksien välissä.

Bonusvinkit

Älä nypi partaasi
Monilla on paha tapa nyppiä partaa päivän mittaan. Leffan aikana voi huomata, että rinnukset ovat täynnä irroneita partakarvoja. Sen lisäksi sormissa oleva lika jää partaan.

Älä kampaa liikaa
Parran kampaaminen on hyväksi, mutta liika kampaaminen rasittaa partaa turhaan ja partakarvoja irtoilee. Kaikki kohtuudella.

Elä terveellisesti
Terveelliset elämäntavat, kuten liikunta ja riittävä veden juonti, ovat tietysti tärkeitä monista syistä, mutta bonuksena saat terveemmän parran. Kannattaa kokeilla.