Klassisen parranajon opas

Parranajo oli ennen miehekäs rituaali, joka oli osa monen miehen identiteettiä. Se oli taito, jonka yleensä oppi omalta isältä. Nykyään modernit moniterähöylät ja partakoneet ovat tehneet parranajosta helpompaa ja nopeampaa, mutta laatu ja nautinto on kärsinyt.

Oikeaoppinen klassinen parranajo on edelleen ylivertainen tapa ajaa parta. Vartti omaa aikaa peilin edessä on erinomainen startti hyvälle päivälle, tai vaihtoehtoisesti mahdollisuus rauhoittua työpäivän jälkeen. Täydellisen ajojäljen tuoma fiilis ja itseluottamus on ainutlaatuista klassiselle parranajolle.

Tässä oppaassa käymme läpi jokaisen klassisen parranajon osa-alueen. Tämän luettuasi hallitset perinteisen, ja ennen kaikkea hienon taidon, joka jokaisen miehen tulisi osata.


Mitä tarvitset?

Välttämättömät


Valinnaiset

 

 

Esivalmistelu

Esivalmistelu jää yleensä vähimmälle huomiolle, vaikka se on olennainen osa onnistunutta parranajoa. Tärkeintä esivalmistelussa on kosteuttaa iho ja pehmentää partakarvat mahdollisimman vaivatonta parranajoa varten.

Hyvin kosteutettu iho on kimmoisa ja joustava. Se osaa tavallaan väistyä terän alta pois, eikä viiltoja pääse syntymään. Kuiva iho ei elä samalla tavalla mukana ja haavat ovat yleisempiä kuivan ihon kanssa.

Pehmennetty partakarva taas katkeaa helpommin, eikä nyppimistä ilmene.

Hyvä tapa huolehtia kosteutetusta ihosta ja pehmeästä sängestä, on käydä kuumassa suihkussa tai saunassa ennen parranajoa, ja käyttää pre-shavea. Voit käyttää joko öljyä tai voidetta. Pre-shave sitoo kosteuden ihoosi ja jättää bonuksena liukkaan kerroksen ihollesi, helpompaa ajoa varten.

Jos et ehdi käydä suihkussa, voit käyttää kuumia hauteita, kuten parturissa. Perusteellinen kasvojen pesu kuumalla vedellä käy myös esivalmistelusta.

Esivalmisteluun kuuluu myös partasudin liotus tai kastelu. Eläimenkarvasutia on hyvä liottaa pari minuuttia lämpimässä vedessä. Synteettiselle partasudille riittää kastelu hanan alla, koska keinokuidut eivät ime itseensä vettä.

 

Partavaahdon tekeminen

Perinteisen partavaahdon voi tehdä joko parranajosaippuasta tai parranajovoiteesta. Lopputulos on käytännössä sama ja erot ominaisuuksissa ovat pieniä. Molempien vaahdotukseen tarvitset partasudin.

Saippuan ja sudin lisäksi olennainen osa partavaahtoa on vesi. Ilman vettä et saa vaahtoa aikaiseksi. Oikea veden määrä on myös tärkeää. Liian vähän vettä ja vaahto on liian kuivaa, liikaa vettä ja vaahdosta tulee liian ohutta, eikä se suojaa.

Partavaahdon voi tehdä kolmella eri tavalla; kulhossa/mukissa, kämmenellä tai suoraan kasvoilla. Oli tapa mikä tahansa, alkaa vaahdotus aina partasudin lataamisella. Se tarkoittaa, että partasuti täytetään parranajosaippualla tai -voiteella, mutta vaahtoa ei vielä tässä vaiheessa synny.

Parranajosaippuan kanssa suti ladataan pyörittelemällä kosteaa sutia saippuan päällä noin minuutin verran. Voidetta taas laitetaan partasutiin samalla tavalla kuin hammastahnaa.

Kun partasuti on ladattu, voidaan aloittaa vaahdotus. Tässä vaiheessa voit valita teetkö vaahdon kulhossa, kämmenellä vai kasvoilla. Jokaisessa tapauksessa vaahto muodostuu sutia pyörittelemällä ja vähitellen vettä lisäämällä. Ole kärsivällinen — hyvä vaahto ei muodostu 10 sekunnissa.

Tunnistat hyvän partavaahdon sen kermaisesta koostumuksesta ja liukkaudesta. Hyvä vaahto ei ole liian kuiva tai tahmea, eikä siinä ole suuria kuplia. Veden määrä on tässä olennaisessa osassa. Sinun tarvitsee itse löytää sopiva määrä jokaiselle saippualle ja voiteelle.

Mikäli teit partavaahdon kulhossa tai kämmenellä, tulee se nyt levittää kasvoille. Levitä vaahto pyörivin liikkein, jotta partasuti nostaa partakarvat pystyyn helpompaa ajoa varten.

 

Parranajo

Klassinen parranajo koostuu monesta, tyypillisesti kolmesta, ajokerrasta. Ensimmäisellä kerralla ajetaan aina myötäkarvaan, toisella kerralla ristikarvaan ja viimeisellä vastakarvaan. Tarkoituksena on joka kerta lyhentää sänkeä entisestään.

Tämä asteittainen lyhennys mahdollistaa erittäin tarkan ajotuloksen, ilman näppyjä tai ihoärsytystä. Sinä kuitenkin päätät kuinka tarkkaa jälkeä vaadit. Monille riittää kaksi ajokertaa toivotun tuloksen saamiseen.

On tärkeää, että olet kartoittanut partasi kasvusuunnan, jotta tiedät mikä sinulle on myötäkarvaan ja vastakarvaan. Monilla kasvaa kaulan alueella parta rajusti sivuun.

Klassisen partahöylän ja shaveten kanssa on olennaista, ettet paina sitä ihoa vasten. Anna terän liukua kevyesti iholla. Se on niin terävä, että se tekee kyllä työnsä.

Oikea ajokulma on noin 30 asteen kulma. Klassisen partahöylän kanssa löydät sen asettamalla höylän hatun vasten kasvojasi, josta hitaasti käännät vartta alaspäin, kunnes terä alkaa leikkaamaan. Shaveten kanssa kulman löytäminen on hieman hankalampaa.

Aja parta lyhyillä, ripeillä vedoilla. Älä aja uudelleen kohdista, joista olet jo ajanut ja joissa ei enää ole vaahtoa suojana. Lavuaarissa on hyvä olla vettä, jotta voit huljuttaa höylän puhtaaksi karvoista ja vaahdosta muutaman vedon välein.

Tarkastele ajotulos jokaisen ajokerran jälkeen ja päätä itse haluatko vielä tarkempaa jälkeä. Vaahdota kasvot uudelleen jokaisen ajokerran välissä. Vaahtoa pitäisi olla jäljellä vielä kulhossa tai partasudissa.

 

Jälkirohdot

Oli parranajosi kuinka onnistunut tahansa, ei mikään poista sitä faktaa, että huipputerävä partaterä on liukunut juuri kasvoillasi. Oikeilla jälkirohdoilla ennaltaehkäiset infektiot ja nopeutat ihon palautumista.

Aloita huuhtelemalla kasvot kylmällä vedellä. Kylmä aloittaa ihohuokosten sulkemisen, ettei niihin pääse likaa. Hiero tämän jälkeen varovaisesti alunakiveä märillä kasvoillasi. Aluna viimeistelee ihohuokosten sulkemisen ja tyrehdyttää mahdolliset verenvuodot.

Kuivaa kasvosi hellävaraisesti pehmeällä pyyhkeellä ja laita aftershave. Hyvä aftershave on antiseptinen ja tuoksuu mahtavalta.

Bonusvinkit

Kokeile eri teriä
Partaterät ovat yksilöllisiä ja sinun tarvitsee itse löytää omille kasvoillesi sopiva terä.

Levitä partavaahto vain yhdelle puolelle kerrallaan
Jos klassinen parranajo on sinulle uutta ja sinulla menee ajamisessa vähän kauemmin aikaa, voit levittää partavaahdon ensiksi vain toiselle puolelle. Näin toinen puoli ei ehdi kuivua ja voit keskittyä tekniikkaan ihan rauhassa.

Aja parta täydessä hiljaisuudessa
Kun kylppärissä ei ole pesukone päällä tai musiikki pauhaamassa, niin kuulet kun terä katkaisee partakarvan. Tämä on hyvää palautetta ja auttaa sinua esim. oikean kulman löytämisessä.

Käytä alunaa ja aftershave splashia myötäkarvaan
Koita minimoida pienetkin asiat, jotka voivat ärsyttää ihoa parranajon jälkeen.