Saako parran kasvamaan nopeammin?

Saako parran kasvamaan nopeammin?

Parran kasvattamisessa on kyse ensisijaisesti kärsivällisyydestä ja tyydytyksen lykkäämisestä tulevaisuuteen, mutta voit kuitenkin kiinnittää huomiota tiettyihin seikkoihin. Geeniperimä määrää partasi kasvusta, mutta elämällä hyvin sekä huolehtimalla ihostasi ja parrastasi voit maksimoida geeniperimässäsi siunaantuneen mahdollisuudet. Voit myös vaikuttaa partasi ulkonäköön hoitamalla ja muotoilemalla sitä.

 

Miksi parta kasvaa tai ei kasva?

Parran kasvu riippuu geeneistä ja hormoneista. Yleisellä terveydentilalla on suuri vaikutus, joten kun haluat parran kasvavan paremmin, pidä huolta terveydestäsi ja kunnostasi.

Kehosi fyysiset ominaisuudet määräytyvät pitkälti perimiesi geenien mukaan. Myös parran kasvu, tuuheus ja väri ovat perittyjä. Olin pieni, kun ukkini lennätti minua jalkojensa päällä, ja kun ilmojen sankari laskeutui, ukki hieroi sänkeään poskiini ja naureskeli istuttaneensa minulle parran siemenet. Se on hyvä muisto ja istutus näyttää onnistuneen, mutta tieteen valossa parran siemenet on kylvetty jo geeniperimässä.

Perhealbumista voi löytyä vihjeitä siihen, mitä omalta parralta voi odottaa, mutta parrankasvusi on kuitenkin omanlaistasi. Parta voi alkaa kasvamaan täytenä ja tuuheana jo teini-iässä tai se voi alkaa kasvamaan kunnolla vasta kolmikymppisenä.  Vaikka parikymppisenä parta olisi vielä olematon, niin perimäsi geenisoppa voi alkaa kiehumaan kunnolla vasta muutaman vuoden kuluttua. Tai voi olla, että tuuhea parta ei vain kuulu perimääsi. Kun alat kasvattamaan partaa, kannattaa pitää mielessä, että parta saa muotonsa vasta useiden kuukausien kasvatuksen jälkeen. Jos partasi näyttää ensimmäisen kuukauden jälkeen pelkästään törkeältä, älä aja sitä pois. Huokaise pettyneenä, kohauta olkia ja anna ajan kulua. Lopputulos voi olla parempi mitä alku antaa olettaa.

Testosteroni määrää parran kasvun määrän ja dihydrotestosteroni (DHT) karvan paksuuden. Hormonien määrä on yksi tekijä ja geeniperimän alttius testosteronin vaikutukselle on toinen. Kun testosteronitaso on korkea, parran kasvu on runsaampaa. Tämä on hormonien vaikutuksen peruskuvio. Testosteroni vaikuttaa myös hiusten lähtöön. Testosteronia puhkuvalla sonnilla parta kasvaa hyvin, mutta hiukset kaljuuntuvat helpommin.

 

Kuinka pitkäksi parta voi kasvaa?

Karvoilla ja hiuksilla on terminaalipituus, eli maksimimitta, johon karva ehtii kasvaa. Kyse on nimenomaan ajasta, maksimimitta riippuu siitä, kuinka nopeasti karva kasvaa elinkaarensa aikana. Kun karva on saavuttanut maksimipituuden, kun karvatuppi supistuu, putoaa pois ja korvautuu uudella. Parran pituus riippuu siis kasvunopeudesta ja kunkin alueen karvatuppien kasvusyklistä.

Karvan elinkaaressa on kolme vaihetta: 1. Anageeninen 2. katageeninen 3. telogeeninen

Ensimmäisessä vaiheessa karvatuppi kiinnittyy ihoon ja karva kasvaa 2—6 vuotta. Tämän vaiheen pituus riippuu geeneistäsi. Jokaisella partakarvalla on siis kahdesta kuuteen vuotta aikaa kasvaa, ellei se vahingoitu syystä tai toisesta.

Toisessa vaiheessa kasvu loppuu ja karvatuppi alkaa kutistumaan. Tämä vaihe kestää pari, kolme viikkoa.

Kolmannessa vaiheessa karvatuppi irtoaa ja putoaa pois. Tämän jälkeen kestää joitain viikkoja tai pari kuukautta kunnes uusi karvatuppi muodostuu ja uusi karva kasvaa jälleen 2—6vuotta.

Karvan terminaalimitta vaihtelee kasvojen eri osissa. Viiksikarvojen maksimipituus voi olla esimerkiksi 5 senttimetriä, kun taas leuan alla, jossa karvat kasvavat yleensä kaikkien pisimmiksi, pituus voi joissain tapauksissa. Poskissa ja leuan etuosassa pituus on yleensä lyhyempi kuin leuan alla. Suurin osa parran massasta muodostuu siis leukalinjan alapuolelle. Partasi maksimipituus selviää kasvattamalla sitä vuosien ajan.

 

Kasvunopeus

Parta ei siis käytännössä lakkaa kasvamasta, mutta sen pituus riippuu geenien määräämästä kasvusyklistä. Karvat kasvavat keskimäärin hieman yli 1 cm kuukaudessa, joillain enemmän ja joillain vähemmän geeniperimästä riippuen.

Kasvunopeuteen voi vaikuttaa ainoastaan varmistamalla, että maksimikasvua ei heikennä mitkään geeneistä riippumattomat tekijät. Eli siis hyvät elämän tavat, stressin välttäminen, kehon testosteronin tuotannon lisääminen ja ympäristön haittojen minimoiminen sekä oikea ihon hoito ovat keinoja, joilla parralle voi antaa mahdollisuuden kasvaa parhaiten.

Jos haluat, voit mitata omien parta- ja viiksikarvojen kasvun kuukausittain mittanauhalla tai millä tahansa mittatikulla. Tee vaikka oman ihannepartasi mittainen tikku, johon voit merkitä kuukausittaisen kasvun. Oman parran kasvun seuraaminenhan on mainiota hupia ja mittaamalla näkee parran hoidon vaikutukset selkeämmin. Jos partasi on jo pidempi, vedä karva varovasti suoraksi, jotta et vahingoita sitä.

 

Miten parran kasvuun voi vaikuttaa?

Geeneihin et voi vaikuttaa mutta kehon testosteronin tuotantoa voit lisätä kuntoilulla, hyvällä ruokavaliolla ja riittävällä unella. Parran kasvattaminen ja siitä puhuminen voi vaikuttaa muoti-ilmiöltä tai turhamaisuudelta, jolla korvataan oikeaa elämään, mutta parrassa ja ulkoisessa olemuksessa näkyy tulokset monista tavoista, joilla voimme yrittää olla parempia itsellemme ja kanssaihmisille.

Painoharjoittelu lisää testosteronin tuotantoa, joten parran kasvattaminen on hyvä syy lähteä salille.  Kovilla painoilla ja laajoilla liikkeillä keho alkaa tuottamaan ja vastaanottamaan testosteronia enemmän ja paremmin.

Kuntoilu parantaa aineenvaihduntaa ja vähentää stressiä.  Yhteys on hyvin suoraviivainen: terve keho ja rento mieli näkyvät parrassa. Aineenvaihdunta ja hyvä verenkierto ravitsevat karvatuppea.

Nukkuminen kannattaa. Se on kaikin puolin mukavaa, terveellistä ja vaikuttaa tutkimusten mukaan suoraan testosteronitasoihin. Ehkä olet pannut merkille, että unen laatu ja unettomuus on ollut uutisissa, aikakauslehdissä ja netissä esillä enemmän kuin koskaan. Toivottavasti parran kasvattamisen kautta itseensä keskittyminen saa miehet kiinnittämään huomiota myös unen laatuun.

Ruokavalio vaikuttaa testosteronitasoihin, yleiseen terveyteen ja niiden kautta parran kasvuun. Proteiini, A-, B-, C- ja E-vitamiinit ovat tärkeimpiä parran kasvun kannalta. Parran kasvuun ja vahvuuteen vaikuttavia hivenaineita ovat magnesium, rauta, sinkki, seleeni

  • Juo riittävästi vettä. Se vaikuttaa aineenvaihduntaan ja karvatuppeihin, joista karvat kasvavat.
  • Syö kasviksia, joista saa betakaroteenia. Se muuttuu A-vitamiiniksi ja lisää partakarvoihin liittyvien solujen kasvua. Hyviä betakaroteenin lähteitä ovat esimerkiksi porkkana, bataatti, paprika, ja lehtikaali.
  • Syö hedelmiä. Aprikoosi, omena, banaani, persikka, kiivi, ananas ja sitrukset ovat Suomessakin kohtuullisen hyvin saatavissa.
  • Syö maksaa. Siinä on rautaa ja biotiinia, jotka vaikuttavat hiusten ja parran kasvuun.
  • Syö pinaattia. Siinä on rautaa, kalsiumia, magnesiumia ja potassiumia, jotka auttavat parran kasvussa.
  • Syö kananmunia. Niissä on proteiinia, biotiinia, rautaa, kalsiumia ja sinkkiä. Kaikki ne ovat hyväksi parran kasvulle.

 

Ihon hoitaminen auttaa parran kasvussa

Ihon puhdistaminen ja kosteuttaminen ovat ehkä helpoin keino parantaa parran kasvua. Puhdistaminen laadukkailla puhdistusaineilla parantaa ihoa ja verenkiertoa, mikä vaikuttaa suoraan parran kasvuun. Mitä parempi verenkierto, sitä paremmin karvatuppi saa ravinteita. Kasvojen peseminen poistaa kuolleita ihosoluja ja avaa ihohuokosia. Kuolleiden ihosolujen poistaminen vähentää karvojen kasvamista ihon sisään. Hyvä puhdistusaine poistaa lian, mutta jättää ihon omat öljyt rauhaan. Kun katsot peilistä puhtaita ja raikkaan näköisiä kasvoja, alat suhtautumaan niihin eri tavalla.

Kosteuttaminen pitää ihon kunnossa. Sitä kannattaa harrastaa joka tapauksessa, kasvatitpa partaa tai et. Kosteuttamalla iho ei hilseile ja pysyy kestävänä. Vanhenemista on turha pelätä, se on pelkästään tyylikästä, mutta kosteuttaminen säästää ihoa monilta haittatekijöiltä.

Jos kerran kiinnität huomiota kasvoihisi ja partaasi, niin on fiksua panostaa laatuun. Jotkut tuotteet ovat ihan hyvästä syystä parempia kuin toiset. Hyvä mies pitää itsestään huolta itseään ja muita varten.

 

Parran hoito tekee siitä paremman näköisen jo heti alussa

Parran hoitaminen kannattaa aloittaa saman tien, kun päätät alkaa kasvattamaan sitä. Pelkällä partaöljyllä pääset jo pitkälle, eikä sen käyttö vaadi ollenkaan vaivaa.

Partaöljy hoitaa ihoa parran alla, poistaa kutinaa, ehkäisee partahilsettä, pehmentää karvaa ja antaa kiiltoa. Partaöljy voi olla hyvin kevyttä, mikä sopii etenkin lyhyemmille ja ohuemmille parroille erinomaisesti, tai se voi olla hieman paksumpaa, jolloin se pysyy parrassa varmemmin koko päivän. Öljyjen koostumuksessa ja hoitavissa ominaisuuksissa on eroja, joten kannattaa testailla eri laatuja.

Parran pesu- ja hoitoaineet tekevät parrasta pehmeämmän ja helpommin muotoiltavan. Älä pese partaa tavallisella saippualla tai shampoolla, koska ne poistavat ihon luontaiset öljyt eivätkä ole aina hyväksi kasvojen iholle.

Kun hoidat partaa, saat siitä paremman näköisen ja maltat olla leikkaamatta sitä. Parran suurin vihollinen on kantajan kärsimättömyys ja uskon puute. Hoida partaa, niin sen pienet epätäydellisyydetkin on helppo hyväksyä.

 

Lisäravinteet ja muut keinot eivät ole välttämättömiä

Parta kasvaa ensisijaisesti hyvillä elämäntavoilla. Se on paras ja tehokkain keino. Ehkä massiivista ja täydellisesti kasvavaa kuningaspartaa ei kannata pitää päämääränä vaan ajatella parran kasvatusta zenmäisesti puutarhanhoitona, joka on palkinto itsessään. Parempi keskittyä oikeasti itsestä huolehtimiseen ja pitää partaa fiksun elämän osoituksena ja mittana.

Parta kasvaa kuitenkin tiettyjen biologisten seikkojen vuoksi, ja näihin seikkoihin voi ainakin yrittää vaikuttaa apukeinoilla. Kun olet huolehtinut elintavoista ja parran perushoidosta, voit koettaa lisäravinteita, jos siltä tuntuu. Jos parta ei ole sinulla geeneissä, ei lisäravinteetkaan auta.

Biotiini on vitamiini, jota keho tuottaa omia aikojaankin. Se vaikuttaa hiustenkasvuun, ihon kuntoon, luustoon ja mielialaankin eri mutkien kautta. Biotiinia kannattaa hakea terveellisestä ruoasta, mutta biotiinivalmisteitakin on myynnissä.

Lisäravinteet kuten parran kasvun tueksi tarkoitetut vitamiinilisät ovat vitamiinisekoituksia. Lisäravinteisiin ei kannata turvautua ennen kuin on hoitanut elämäntapansa kuntoon. Ne eivät yksinään takaa tuuheaa partaa.

Jos geenit eivät kerta kaikkiaan ole suotuisat, niin hyväksy tilanne ja keskity muuhun elämään. Lääketiede tarjoaa joitain keinoja parran saamiseksi, mutta miksi et olisi mieluummin muuten vain siisti tyyppi ilman partaa.

Rogaine eli Minodixil pidentää partakarvan kasvun anageenista vaihetta, mikä tarkoittaa pidempää partaa. Rogainesta on eri kokemuksia, toisilla se auttaa ja toisilla ei. Yleensä tulokset näkyvät puolen vuoden käytön jälkeen ja vaikutus vähenee, jos käytön lopettaa. Rogaine on lääke, jolla on myös mahdollisesti sivuvaikutuksia.

Partaimplantti eli karvatuppien siirto hiuksista kasvoihin. Se on kallis ja aggressiivinen kirurginen toimenpide. Parran saa sillä tiheämmäksi ja pois pudonneet karvat kasvavat takaisin, mutta on parempi opetella hyväksymään itsensä. Tämä tuntuu jo turhamaisuudelta, jos siihen olisikin varaa.

Hormoniterapia kuten testosteronipistokset. Jos hormoniterapialle ei ole oikeaa terveydellistä tarvetta, tätä ei kannata pelkän parran vuoksi harkita.

 

Voiko parran kasvuun vaikuttaa - kyllä voi

Kun ukkini hieroi parran siemenet leukaani, se toimi, mutta ukki ei muistanut sanoa, miten partaa kannattaa hoitaa kunnolla. Lyhyesti siis: geeniperimääsi et voi vaikuttaa, eikä ole tarvekaan, mutta hyvillä elämäntavoilla, ruokavalioilla, treenaamisella ja parran hoidolla voit parantaa lopputulosta paljonkin.

translation missing: fi.blog.article.previous_article Kaksi perusasiaa joka tapauksessa — partaöljy ja partahöylä